Inspiratie opwekken

Tips om je schrijfskills te verbeteren
Gebruikersavatar
Maaike
Beheer
Columnist
Contacteer:
Beheer:
Berichten: 715
Lid geworden op: wo nov 02, 2016 6:58 pm

Inspiratie opwekken

wo nov 16, 2016 7:56 pm

Het schrijven van een verhaal gaat het beste als je vol inspiratie zit, dan schiet je pen over het papier of raken je vingers buitenadem boven het toetsenbord. Maar het kan ook voor komen dat een writersblock je pad passeert en dat je even niet meer weet wat je wilt schrijven of hoe. Op vele wijzen kun je jouw inspiratiebron aanboren, en brainstormen is daar een manier van. Als je mogelijkheden voor een idee wilt ontdekken of een doodlopende weg wilt doorbreken dan kun je de volgende manier gebruiken.

Brainstormen
Bij deze methode begin je vanuit één punt, dat kan een onderwerp, karakter, scene, etc zijn. Dat is het middelpunt en vanuit hier vertrekken er lijnen naar dingen die je daarmee associeert of potentiële vervolgstappen.

Hieronder staat een voorbeeld, gemaakt voor de herfstwedstrijd op dit forum. De diverse associaties die ik met de herfst heb, heb ik opgeschreven en die vertakken vervolgens weer.

Afbeelding

Stappenplan
  1. Neem een vel papier (of PowerPoint, of Word of brainstormprogramma) en zet in het midden het onderwerp neer waarmee je aan de slag wilt. Ter herkenning kun je er een cirkel omheen zetten.
  2. Trek een willekeurige lijn en schrijf op waar je als eerste aan denkt bij dat onderwerp. Bij herfst is dat waarschijnlijk in eerste instantie bladeren en paddenstoelen.
  3. Trek meer lijnen vanuit het beginpunt, zet ruim op zodat je nieuwe ideeën er tussen kunt zetten.
  4. Tijd om te vertakken. Pak een van de punten die je zojuist hebt opgeschreven. Waar denk je bijvoorbeeld bij het woord bladeren aan? Hier kun je meerdere dingen opschrijven.
Zo vertak je steeds verder en al doende kom je op nieuwe ideeën. Belangrijk is om bij deze boom vol potentiële mogelijkheden niet aan een begin of eind te denken. Alles is goed en niks is fout.

Als je op een gegeven moment een idee opschrijft dat de schrijver in je laat ontwaken ga daar dan lekker op voortborduren! Wie weet waar het heen leidt. En loop je vast? Pak dan gewoon een van de inspiratieaders die je hebt gecreëerd.

Succes!
It always seems impossible until it's done. Keep writing!

Terug naar “Schrijflessen”