vermissing kind protocol kinderopvang

Het Podium voor de korte verhalen
Gebruikersavatar
nurias
Columnist
Beheer:
Berichten: 502
Lid geworden op: do nov 17, 2016 8:16 am

vermissing kind protocol kinderopvang

wo jun 27, 2018 12:35 pm

Yvonne ging haar zoontje Sven van drie jaar ophalen van de kinderopvang in de middag. Zoals gebruikelijk belt ze aan bij de voordeur, na best lang wachten wordt er opengedaan. De juf kent Yvonne en het is Lissete de hoofd juf van Sven zijn groep. De kinderen zijn buiten aan het spelen verteld een ze, Yvonne loopt met haar mee. Via de achteruitgang lopen ze het plein op. Ze kijkt rond, Sven zal ze natuurlijk wel meteen herkennen maar wat een boel kinderen! Het is maar een groep maar een grote groep door bezuinigingen. Yvonne loopt het plein op met de juf en kijkt goed rond. "Sven Sven." Geen reactie erop, nog maar een keer roepen maar geen reactie. Yvonne krijgt een vreemd gevoel en ook warm. De leidster weet zeker dat Sven aanwezig is. Nog een keer roepen en Yvonne bekijkt elk jongetje met een donkerblauwe jas aan. Yvonne snapt ook niet dat Sven niet komt wat hij altijd doet bij het zien van zijn moeder. De leidster snapt er ook niets van en klapt in haar handen. De kinderen zo goed als ze geleerd hebben verzamelen zich bij de juffen en pleindeur. Het is nu minder chaotisch en overzichtelijker. Yvonne bekijkt weer elk jongetje grondig en roept ook Sven zijn naam maar geen Sven. Een sfeer van paniek slaat toe bij Yvonne en ook bij de juffen. Na het schoolplein te hebben afgelopen en nogmaals de kinderen gecontroleerd te hebben is het nu duidelijk. Sven is niet meer aanwezig. Het protocol kind vermissing wordt in werking gezet.

Ondanks de voorzorgen en onze alertheid, kunnen kinderen aan de aandacht ontsnappen, wegkruipen of weglopen.
Ieder kind dat kwijt is, wekt grote ongerustheid op en er kan gemakkelijk paniek uitbreken. Daarom is er een protocol opgesteld, zodat we doelgericht kunnen handelen en het overzicht kunnen behouden.
In het protocol is preventief beleid omschreven om het risico op vermissing zo klein mogelijk te maken. Mocht een kind toch vermist raken, dan zijn er voor de verschillende scenario`s stappen omschreven om overzichtelijk te kunnen handelen.

Wat verstaan wij onder ‘vermissing kind’
- Als een kind tijdens het verblijf op ons kinderdagverblijf/BSO zoekraakt
- Het kind zonder toestemming meegenomen is door onbevoegde
Personen


Het eerste betreft Sven en de juffen volgen het stappenplan De hoofd juf van de groep benadert de andere juffen op de kinderopvang van groepen en ook de directeur van de naastgelegen school. Erna gaan de juffen bij elkaar zitten om goed na te denken wanneer ze Sven voor het laatst hebben gezien, wat Sven het laatst heeft gedaan en waar zou het mis kunnen zijn gegaan? De kinderen van de groep mogen weer buiten spelen onder begeleiding van andere juffen. De juffen van de groep doorzoeken de hele kinderopvang en roepen Sven zijn naam. Yvonne zit huilend en trillend bij de locatiemanager. Langzame seconden tikken weg en als Sven niet op de kinderopvang is wordt erbuiten verder gezocht. Ook buiten rond de kinderopvang. Voorbijgangers worden gevraagd en bij buren wordt er aangebeld of ze een jongetje hebben gezien. Na 20 minuten wordt de politie gebeld.

“Hoi met Lisette, groep 1. Een vraag, hebben jullie alle kinderen en klopt de telling. Een jongetje van onze groep is vermist,” vraagt ze aan hoofd juf Petra die met haar peuters het bos in is.
Petra kijkt naar haar groep kinderen en klapt als eest in haar handen. Alle kinderen komen gelijk naar haar toe. “Eerst telling klopte en zal nog een keer tellen. Ook kijken naar de hoeveelheid meisjes en jongetjes. Laat je het zo weten.”
“Wat is er aan de hand?” Vraagt leidster Vera en ook leidster Inge die als laatste erbij komt.
“Er is een jongetje vermist in groep 1. Protocol vermissing kind is toegepast bij hun,” zegt Petra.
Petra ook de twee ouders erbij die meehelpen. Alle schrikken ervan maar blijven rustig. Als alle kinderen zijn verzameld wordt er geteld. Eerst door een juf en daarna door de juf Petra. Twaalf kinderen tellen elke juf, erna tellen ze de jongens en de meisjes. De jongens hebben een blauwe of groene regenpak aan en de meisjes een roze of een paarse. Die telling klopt ook, zeven jongens en vijf meisjes. Elke juf en ouders bekijken de kinderen of het alles klopt, maar ze weten alle het nu zeker. Sven is niet bij hun en de kinderen mogen verder gaan met het programma. Petra belt met Lisette en verteld dat alles klopt bij hun. Alle kinderen op de kinderopvang zitten nu bij hun groep en binnen in de zaal. Zittend in een kring worden ze weer geteld. De hele kinderopvang wordt onderzocht en ook buiten, dit keer door de politie die de zoektocht heeft overgenomen. Een uur later komt Petra aan met haar groep peuters. De peuters weten niet wat er speelt en ze zijn vrolijk. Wel nat en vies maar daarvoor hebben ze ook een regenpak aan. De juffen en ouders helpen de kinderen de regenpakken, jasje en schoenen uitdoen. Erna gaan de kinderen in de kring zitten. Juf Petra kijkt rond in de kring met de andere juffen en gaan ze een broodje eten met de kinderen.

Yvonne heeft met alle moeite haar man gebeld, de vader van Sven. Hij zal komen na eerst tot rust te zijn gekomen want ook voor hem is het schrikken. Aangekomen hoort hij dat de politie Sven niet heeft kunnen vinden maar dat ze nog wel doorgaan. Ook zijn ouders en een oma gebeld die een kindje hebben opgehaald. Het zijn drie jongetjes maar geen Sven. Duidelijk is dat Sven vermist is met zijn schoenen en jas aan. Zijn losse spulletjes liggen nog in het mandje bij zijn jas haak. De politie denkt dat Sven niet is weggelopen of ergens verstopt zit, want dan hadden ze hem wel gevonden. Ontvoering komt in de gedachte, mogelijk toen de kinderen op het schoolplein waren. Gelokt met iets lekkers naar het hek en erna overheen getrokken door een of twee daders. Het is mogelijk, de juffen kunnen niets alles zien en het hek is maar een meter hoog. Waarom Sven ontvoerd zal zijn is niet duidelijk. De politie zit later met de ouders van Sven en de locatiemanager van de kinderopvang alles na te praten op het kantoor. Kijkend naar de klok is het al drie uur geleden dat is Sven vermist is. Een Ambert Alert is uitgegeven door de politie en ze gaan uit van ontvoering waarbij gevreesd wordt voor Sven zijn leven. Twee rechercheur die er later bij komen nemen de zaak op zich. Ondertussen gaat het dagprogramma gewoon door op de kinderopvang. Als de ouders van Sven naar huis gaan speelt de peutergroep 3 van Simone in de zaal en in de gang.

Als het einde van de dag nadert zie locatiemanager Marcel een jongetje zitten in de gang op een bankje. In zijn handen een meisjes jas. Nieuwsgierig loopt hij er heen.
"Hallo, wordt je zo opgehaald door je ouders en wat is je naam?"
Het jongetje kijkt hem aan, "weet niet en ik heet Sven drie jaar."
"Welke juf en groep zit je Sven?"
Sven denkt na, "die daar. Mijn plaatje Ofant, juf Lis."

Dan valt het kwartje bij Marcel en stomverbaasd belt hij Sven zijn ouders en de politie. Ook alle andere juffen komen erbij en snappen niet waar Sven was en niemand hem gezien of gevonden heeft.

"Plein gespeeld, naar het bos en dat was heel leuk en gaaf, boel takjes en een super grote tak. Veel blaadjes maar ook druppels. Met juf broodje eten met kindjes spelen. Spelen met zand en water hier, bij juf geknutseld." Verteld Sven. "Mama ik pak aan tegen druppels en mama ik niet vies geworden."

Wat er precies is gebeurd weet niemand, maar uit Sven zijn woorden is hij meegegaan met de groep van Petra naar het bos, waarbij Sven een regenpak aan heeft gekregen en later een broodje gegeten op de kinderopvang. Erna heeft hij gespeeld bij juf Simone tot eind van de dag. Beide juffen kunnen het niet geloven.

Vermissing kind protocol kinderopvang wordt ingetrokken.

De kinderopvang gaat twee dagen dicht om alle protocollen en regels nogmaals te herhalen voor alle juffen en ouders die helpen.

Toch blijft het verhaal van Sven een groot mysterie,

Interessant voor een nieuwe one-shot
Gebruikersavatar
Maaike
Beheer
Columnist
Contacteer:
Beheer:
Berichten: 721
Lid geworden op: wo nov 02, 2016 6:58 pm

Re: vermissing kind protocol kinderopvang

ma jul 09, 2018 6:41 pm

Leuk geschreven en het was spannend of ze Sven zouden vinden.
Heb je er bewust voor gekozen om een deel uit helicopterview te schrijven, dus van bovenaf zonder de emoties van je hoofdpersonen in het verhaal te verwerken? Ik vond het daardoor af en toe wat zakelijk overkomen en wat minder vertellend. Zelf zou ik zo'n verhaal veel meer proberen te schrijven vanuit of de juf (gericht op het protocol en alles wat erbij komt kijken) of de moeder (gericht op de emoties). Maar dat is natuurlijk afhankelijk vanuit welk perspectief je wilde schrijven. ;)

Verder goed geschreven!
It always seems impossible until it's done. Keep writing!
Gebruikersavatar
nurias
Columnist
Beheer:
Berichten: 502
Lid geworden op: do nov 17, 2016 8:16 am

Re: vermissing kind protocol kinderopvang

di jul 10, 2018 3:19 pm

Maaike schreef:
ma jul 09, 2018 6:41 pm
Leuk geschreven en het was spannend of ze Sven zouden vinden.
Heb je er bewust voor gekozen om een deel uit helicopterview te schrijven, dus van bovenaf zonder de emoties van je hoofdpersonen in het verhaal te verwerken? Ik vond het daardoor af en toe wat zakelijk overkomen en wat minder vertellend. Zelf zou ik zo'n verhaal veel meer proberen te schrijven vanuit of de juf (gericht op het protocol en alles wat erbij komt kijken) of de moeder (gericht op de emoties). Maar dat is natuurlijk afhankelijk vanuit welk perspectief je wilde schrijven. ;)

Verder goed geschreven!
Bedankt Maaike.

Ja klopt het was de bedoeling.

vond als ik alles erbij zal doen het verhaal zo lang worden en ook voor mij moeilijk om alles goed op te schrijven. Dit heeft mij al een heleboel digitale A4 papier gekost in de prullenbak.

Terug naar “One-shots”